Крышаны, бабка, пызы і квас з грыбамі – эксперт беларускай кухні Алена Мікульчык збірала на Піншчыне рэцэпты старадаўніх страў

19.08.2015 - Новости

Крышаны, бабка, пызы і квас з грыбамі – эксперт беларускай кухні Алена Мікульчык збірала на Піншчыне рэцэпты старадаўніх страў

Нацыянальная кухня Беларусі развівалася стагоддзямі. Многія старадаўнія рэцэпты беларускай кухні захаваліся да нашых дзён, і інтарэс да іх у наш час расце. Маштабны  праект па адраджэнні  нацыянальных кулінарных традыцый рэалізуе эксперт беларускай кухні, член «Суполкі кухараў», аўтар цэлага шэрагу кулінарных кніг  Алена Мікульчык.

Для рэалізацыі праекта даследчыца ўжо на працягу амаль чатырох гадоў праводзіць кулінарныя экспедыцыі па самых разнастайных рэгіёнах Беларусі. Зусім нядаўна Алена Мікульчык пабывала на Піншчыне, дзе пазнаёмілася з кулінарнымі адметнасцямі мясцовасці.

Крышаны, таўканіца, дранікі з кабачкоў, бабка, бульбяныя галушкі, пызы, квас з грыбамі, каўбаса «пальцам пханая» – вось такімі разнастайнымі і смачнымі стравамі сустракалі даследчыцу на Піншчыне. Кулінарны майстар-клас для госці з Мінска правялі ў вёсках Крыўчыцы, Лемяшэвічы, Церабень пры дапамозе арганізацыйна-метадычнага цэнтра аддзела ідэалагічнай работы, культуры і па справах моладзі Пінскага райвыканкама.

У Крыўчыцах даследчыцу сутракалі ўдзельнікі фальклорнага калектыва «Крынічанька» з мясцовага сельскага клуба. Руплівыя жанчыны прыгатавалі тое, што здаўна вядома на іх малой радзіме, з сакрэтамі і адметнасцямі прыгатавання сваіх страў дзяліліся ахвотна. На стале былі пызы, таўканіца з салам, каша з ячневай крупы з фасоляю, кіслая капуста з грыбамі. Частавалі таксама бярозавым квасам з бочкі, які гатуецца з ячменем.

Гаспадары з Крыўчыц сустракаюць гасцей

– Гэтыя рэцэпты даўнішнія, перайшлі ад старэйшага пакалення, а цяпер мы перадаём іх сваім дзецям. Адна з самых незвычайных нашых мясцовых страў, якая падаецца ў выглядзе супу,  – квас з бярозавага соку, звараны з грыбамі, бульбай і ячневай крупой. Гэта вельмі смачна, –  расказала гаспадыня Соф’я Пятроўна Шкутовіч.

Далей Алена Мікульчык накіравалася ў Лемяшэвічы. Удзельніцы фальклорнага калектыву «Прасніца» таксама нашлі чым здзівіць – запрасілі пакаштаваць квасок (шчаўевы суп з рыбай), крышаны, бабку з печы, дранікі, рыбу, тушаную з цыбуляю, морквай і смятанай, бульбяныя галушкі з малаком, бліны з грыбамі. Па старажытным рэцэпце жанчыны спяклі ў печы хлеб.

Калектыў «Прасніца» Лемяшэвіцкага СДК

Насычанай і цікавай была і сутрэча ў вёсцы Церабень. Мясцовыя жыхаркі М.А. Саўчук, В.М. Салагуб  і К.А. Рыбчынская не толькі расказалі даследчыцы цікавыя рэцэпты, але і распавялі мясцовыя легенды і байкі, праспявалі старадаўнія песні, пазнаёмілі з народнай творчасцю.

Алена Мікульчык з жыхаркай в. Церабень М.А. Саўчук

– Калі я стала ездзіць па рэгіёнах, я зразумела, наколькі багатая і разнастайная наша кухня. А многім, на жаль, падаецца, што гэта толькі дранікі ды шкваркі. Нават немагчыма назваць пэўную колькасць беларускіх страў. Кожны раз у сваіх экспедыцыях я знаходжу нешта новае. Калі пра французскую кухню можна сказаць, што яна вытанчаная, то пра нашу – што яна вельмі разнастайная.

Дарэчы, ў адзін са сваіх апошніх візітаў у Францыю я прыняла ўдзел у высокім прыёме рэстарана «Мішлен». Для таго каб самым найлепшым чынам прэзентаваць беларускую кухню на такім аўтарытэтным мерапрыемстве, я вырашыла прыгатаваць «тукмачы» –  гэта страва з бульбы, якая гатуецца на Кобрыншчыне. У вас на Піншчыне яна называецца таўканіца – звычайная бульбяная каша, якая потым запякаецца ў печы. Мы падалі яе з салёным тварагом, грудзінкай, гуркамі, квашанай капустай і грыбочкамі. І ў выніку французы былі ў захапленні! Для іх наша ежа была незвычайнай, новай і аказалася вельмі смачнай, –  расказала Алена Мікульчык.

Даследчыца ўпэўнена: традыцыі старадаўняй беларускай кухні трэба захоўваць і развіваць. Мы разбіраемся ў італьянскай, японскай, рускай кухнях, але амаль нічога не ведаем пра сваю. Самыя цікавыя рэцэпты з кулінарных экспедыцый Алены Мікульчык, у тым ліку і з Пінскага  раёна, будуць сабраны ў кнізе «Рэгіянальная беларуская кухня».

Наталля МІЛЕЎСКАЯ, фота аўтара

www.pinsknews.by

Рубрики: Общество

Страны: Беларусь


Комментарии

Аватар

19.08.2015 12:49
Cифон
ответить

Адна з самых незвычайных нашых мясцовых страў, якая падаецца ў выглядзе супу,  – квас з бярозавага соку, звараны з грыбамі, бульбай і ячневай крупой.

Производители туалетной бумаги в доле?

Аватар

19.08.2015 20:48
дзе пахне сенам і г...ном
ответить

Якіх дзівосаў не адшукаеш у родным куце, калі шукаць ды шукаць!

Аватар

19.08.2015 22:00
капец
ответить

тетки из исполкома провезли по паре хат - это кулинарная экспедиция????

Новый комментарий

Имя:
:
Для редактирования комментария осталось 10 минут

Новости по теме:

Турнавигатор

Вся история белорусского турбизнеса в газете «Туризм и отдых»   |   Активный отдых   |   Калькулятор отдыха   |   Горные лыжи   |   Агротуризм   |   Путеводитель   |   Экзотические направления   |   Путешествия по Беларуси   |   Самые оригинальные бани на белорусских агроусадьбах